Taas oli juhlatäyteinen viikonloppu. Perjantaina matkasin ystäväni luokse viettämään hänen syntymäpäiväänsä (joka oli oikeasti jo huhtikuussa). Hän oli tehnyt meille herkullista kanasalaattia ja ihania suklaamuffineita. Kanasalaatti oli oikein herkullista ja pitää muistaa pyytää häneltä sen resepti.

Tänään sitten ollaan herkuteltu äitienpäiväherkuilla. Aamupäivästä käytiin mummilla, joka oli kattanut pöydän täyteen pullia, suklaapiirakkaa, keksejä, kääretorttua ja itsetehtyjä karjalanpiirakoita. Nam. Eikä se herkuttelu siihen loppunut, sillä kotona piti vielä maistaa eilen leipomaani suklaa-pekaanipiirakkaa. Tarjoilimme piirakan soijajäätelön kanssa ja oli kyllä hyvää, mutta aika makeaa.

Leipominen sujui ihan mukavasti, mutta kun tuli aika ottaa piirakka uunista, sen sisus ei ollut kunnolla jähmettynyt. Annoin sen olla uunissa vielä ylimääräiset kymmen minuuttia, mutta muutos ei ollut suuri. Tänään kun sitten leikkasimme kakun huomasin, että sisus oli edelleen hyvin valuvaa, mutta ei se makuun vaikuttanut.

1241955324_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Ainekset:

2.75 dl vehnäjauhoja
hyppysellinen suolaa
1 rkl sokeria
115 g suolatonta voita pieniksi paloiksi pilkottuna
1 iso munankeltuainen sekoitettuna 1 rkl:een kylmää vettä
vaniljajäätelöä tai kermavaahtoa koristeeksi

Suklaatäyte:

45 g suolatonta voita pehmeneenä
125 g vaaleaa muscovadosokeria
1.5 dl siirappia
3 isoa vatkattua munaa
2 tl vaniljasokeria
100 g sulatettua tummaa suklaata
100 g pekaanipähkinöitä

pyöreä irtopohjainen piirakkavuoka hyvin voideltuna
kuivattuja herneitä ja leivinpaperia

Ohje:

Siivilöi jauhot, sokeria ja suola sekoituskulhoon. Lisää voi ja nypi taikina murumaiseksi sormin. Sekoita mukaan munankeltuaisseos pyöreäpäisellä veitsellä, jotta saat kiinteän taikinan. Peitä taikina ja laita se jääkaappiin jähmettymään n.15 minuutiksi.

Voitele piirakkavuoka ja taputtele taikina tasaisesti pohjalle ja reunoille. Pistele pohjaan reikiä haarukalla ja laita se vielä jääkaappiin jähmettymään n.15 minuutiksi.

Levitä taikinan päälle leivinpaperia ja täytä vuoka kuivatuilla herneillä. Paista pohjaa uunissa 180-asteessa n. 12 minuuttia ja poista paperia ja herneet varovasti. Paista vielä kymmenen minuuttia, kunnes pohja on vaaleanruskea ja kiinteä. Ota vuoka uunista ja anna sen jäähtyä kun teet täytteen.

Laita siirappi, voi ja sokeri sekoituskulhoon ja vatkaa tasaiseksi puukauhalla tai sähkövatkaimella. Vatkaa mukaan vähitellen myös munat ja vaniljasokeri. Lisää sitten sulatettu tummasuklaa ja viimeiseksi vielä pekaanipähkinät.

Kaada seos piirakkapohjan päälle ja paista 180-asteessa n. 35 minuuttia tai kunnes täyte tuntuu sormeen kiinteältä. Ota vuoka uunista ja anna sen jäähtyä - täyte vajoaa hieman. Tarjoile lämpimänä tai huoneenlämpöisenä vaniljajäätelön tai kermavaahdon kera. Piirakka kannattaa syödä neljän päivän kuluessa.

Ohjeen löysin Linda Collisterin Suklaa-kirjasta.