Otin viimeviikolla pakkasesta viimeisen sämpyläpussin sulamaan ja tämän viikon maanantaina piti sitten pelastaa tilanne ja pyöräyttää muutama sämpylä pakkaseen varalle. Tykkään leipomisesta todella paljon ja erityisesti sämpylöitä on kiva testailla. Viimeksi tein porkkanasämpylöitä ja nyt testaukseen pääsi Sunnuntain leivontalisä, joka sisältää porkkanaa, pellavan siemeniä ja luumua. Lisäksi siinä on extra kuituja, lisäämään leivän terveellisyyttä.

Sen jälkeen kun muutin omaan kämppään, niin olen tehnyt leivät melkein aina itse, koska se tulee halvemmaksi ja kotiin saa samalla ihanan tuoksun. Ja mikäpä olisi ihanampaa kuin tuore, lämmin leipä? Tämä ohje on suoraa Leivontalisä-pakkauksen reunasta.

1241631308_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

4 dl vettä
3 dl Sunnuntai Sydänystävän leivontalisää
1 pss kuivahiivaa
1½ tl suolaa
2 rkl sokeria
6 dl vehnäjauhoja
½ dl rypsiöljyä
Pinnalle: Leivontalisää

Ohje: Sekoita kuivahiiva ja leivontalisä keskenään ja sekoita ne +42-asteiseen veteen. Lisää suola ja sokeri. Lisää vehnäjauhot vähitellen koko ajan vaivaten. Lisää rypsiöljy taikinanteon loppupuolella. Vaivaa taikina tasaiseksi. Anna kohota liinan alla lämpimässä paikassa puolisen tuntia.

Laita uuni kuumenemaan 200-asteeseen. Kaada kohonnut taikina jauhotetulle alustalle ja vaivaa siitä ilmakuplat pois. Pyörittele taikinasta pitkä pötkö ja pilko se sopivan kokoisiksi paloiksi. Leivo palasista sämpylöitä ja laita ne vielä pellille kohoamaan puoleksi tunniksi.

Voitele sämpylät vedellä ja ripottele päälle leivontalisää. Paista uunin keskitasolla noin 15 minuuttia.

------------------------------------------------------------------------------------------

Ohjeesta tulee noin pellillinen sämpylöitä. Ohjeesta voi toki tehdä myös isomman leivän, jolloin voit jakaa taikinan puoliksi ja vaivata siitä leivät. Itse tykkään tehdä isomman taikinan kerralla, jolloin saan pakkaseen ison kasan leipää kerralla, niin pahimman nälän tullen pakkasesta voi ottaa pussillisen leipää sulamaan.

Sain Leivontalisää töistä testattavaksi ja tykkäsin kyllä kovasti. Uutta makua ja väriä sämpylöihin ja muihin leivonnaisiin. Pitää leipoa pian uudelleen, että pääsee käyttämään loputkin jauhot!